Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 28-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Borbely: Dacă nu vom rezolva prin dialog problema Ţinutului Secuiesc, vom discuta şi alte posibilităţi, de exemplu demonstraţii
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/borbely-daca-nu-vom-rezolva-prin-dialog-problema-tinutului-secuiesc-vom-discuta-si-alte-posibilitati-de-exemplu-demonstratii-10611633


Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, nu exclude ca, în cazul în care viitoarea regionalizare nu va include Ţinutul Secuiesc şi Partium-ul ca regiuni de dezvoltare distincte, maghiarii să iasă în stradă pentru a-şi susţine cererile. „ Noi avem de doi ani şi jumătate depus în Parlament proiectul de lege cu 16 regiuni de dezvoltare şi nu este nici un fel de problemă dacă în cazul unor regiuni mai mici apare, de exemplu, şi o regiune formată din Harghita, Covasna şi Mureş. Deocamdată, încercăm pe calea dialogului, apoi vom vedea, depinde de discuţiile pe care le vom avea cu colegii din Bucureşti, pentru că este o treabă foarte sensibilă. Noi în momentul de faţă suntem deschişi pentru dialog, pentru a discuta mai multe alternative, dar dacă este contra intereselor comunităţii noastre, evident că sunt şi căi care ţin de eventuale manifestaţii, care e problema? Dacă vom epuiza aceste pârghii, atunci, în consens cu celelalte organizaţii ale miorităţii, organizaţii civile şi partide politice, vom discuta şi alte posibilităţi, de exemplu unele demonstraţii, vom vedea.", a spus Borbely Laszlo.
Liderul UDMR a mai precizat apoi că Uniunea va da publicităţii, săptămâna viitoare, „un material solid, bazat pe statistici", despre priorităţile Transilvaniei pe următorii şase ani". Întrebat de gândul de ce doar Transilvania, Borbely a replicat: „Pentru că aici avem noi baza electorală, pentru restul ţării să mai lucreze şi alţii, haideţi să nu facem noi şi treaba lor! Noi am făcut pe Transilvania, pentru restul să mai lucreze şi alţii". 
De asemenea, liderul UDMR a ţinut să „clarifice" alte două subiecte „fierbinţi". Primul - „disputa despre steagul secuiesc", calificată drept „benefică, dintr-un punct de vedere, pentru că în acest moment, în România mai sunt foarte puţini cei care nu ştiu cum arată acest steag." „Legislaţia în vigoare nu interzice arborarea acestor însemne, care nu sunt statale, ci sunt însemne locale, regionale ale unei comunităţi. Noi dorim totuşi să se termine acum cu această dispută, care a creat tensiuni artificiale, să depăşim acest moment", a spus el.
Al doilea subiect „fierbinte"explicat de liderul UDMR a fost declaraţia primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, referitoare la obligaţia tuturor românilor din Secume să cunoască limba maghiară. „Când e supărat, omul are o anumită atitudine şi spune multe", şi-a scuzat Borbely colegul de partid." „De fapt, spiritul legii şi chiar al Constituţiei ar fi următorul: dom'le, într-o zonă locuită peste un anumit procent de o populaţie minoritară, e logic ca cei care sunt în legătură cu publicul - rămâne să stabilim în ce proporţie - să înţeleagă cât de cât şi limba maghiară. La fel şi cu steagul secuiesc, e aceeaşi speţă, dacă nu clarificăm aceste probleme conform bunului-simţ şi unui spirit european, atunci unii pot interpreta în fel şi chip. De aceea noi vom veni cu o propunere legislativă, să fie mai clar formulate toate aceste lucruri în lege, pentru că altfel se interpretează în fel şi chip şi nu e bine", a mai spus Borbely.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.